Kostvejledning København – opskrifter og rådgivning

Jerusalem

jerusalem
Fiskeboller i tomatsauce med mejadra, salat, hummus og fladbrød

3 skiver lyst brød uden skorpe
600 gram hvid fisk (torsk, kulmule, søtunge)
1 løg
4 fed hvidløg
30 gram bredbladet persille
30 gram koriander
1 tsk spidskommen
1½ tsk salt
2 store æg
4 tsk olie

Fremgangsmåde:
Skær brødet i mindre stykker og blend det i en foodprocessor. Skær fisken i små stykker med en skarp kniv, og bland den i en skål med brødkrummerne og krydderierne, krydderurter og æggene. Når det er rørt godt sammen formes 8-10 fiskekager med hænderne. Hvis farsen er meget våd, kan der tilsættes lidt rasp, men gør det sparsomt, farsen skal forblive lidt våd. Læg fiskekagerne i køleskabet i 30 minutter. Herefter steges de i halvdelen af olivenolien i ca. 3 minutter på hver side så de får godt med farve. Tilsæt resten af olien hvis det er nødvendigt.
Nu lægges fiskekagerne forsigtigt ned i panden med tomatsaucen, og der toppes op med vand til kagerne er dækket, ca 2 dl. Læg låg over og lad det simre stille og roligt i ca. 20 minutter. Pynt med lidt hakket mynte.

Tomatsauce:
2½ spsk olivenolie
1½ tsk spidskommen
½ tsk sød paprika
1 tsk koriander
1 løg
125 ml hvidvin
1 dåse hakkede flåede tomater
1 rød chili, uden kerner, i små tern
2 tsk rørsukker
1 fed hvidløg
2 spsk grofthakket mynteblade
salt og peber

fremgangsmåde:
Varm olien op og rist løg og krydderier. Lad det stege ved svag varme i 8-10 minutter til løget er helt blødt. Tilsæt hvidvin og lad det simre i 3 minutter. Tilsæt tomater, chili, hvidløg, sukker, salt og peber. Lad det simre videre et kvarters tid. Smag saucen til.

Mejadra
– er en gammel, meget elsket og populær ret i den arabiske verden.

Ingredienser:
250 gram grønne linser
4 medium løg
3 spsk mel
250 ml solsikkeolie
2 tsk spidskommen
1½ spsk korianderfrø
200 gram basmati ris
2 spsk olivenolie til at stege ris i
½ tsk gurkemeje
1½ tsk allspice
1½ tsk stødt kanel
1 tsk sukker
350 ml vand
salt og peber

Fremgangsmåde:
Skræl og skær løgene i fine ringe og læg dem på en tallerken. Drys mel og salt udover og mix det godt med hænderne. Varm solsikkeolien op og del løgene i 3 portioner, der steges i olien i ca 6 minutter. Rør i dem ind imellem, til de får en flot mørk farve og bliver sprøde. Læg dem på et par stykker køkkenrulle, der kan opsuge overskydende fedtstof fra. Bliv ved til alle 3 portioner er stegt. Pas på for det kan godt sprutte, så hav evt. et stænklåg på gryden.
Rens gryden og drys spidskommen og koriander frø på og lad dem riste i ca. 2 minutter ved medium varme. Hæld herefter de rå ris, olivenolie og resten af krydderierne og rør risene godt rundt i olien. Så tilsættes de kogte linser samt vandet og det hele koges i 15 minutter ved meget svag varme. Læg et viskestykke stramt henover og låget ovenpå og lad det stå og trække i 10 minutter. Ved servering, vendes halvdelen af løgene ned i risretten og resten lægges ovenpå.

Det hele serveres med en salat af agurk og tomat, græsk yoghurt samt friske pitabrød eller fladbrød.