Kostvejledning København – opskrifter og rådgivning

Spansk tortilla (omelet)

Denne ret har fulgt mig i over 20 år. Jeg boede på Mallorca i 1994, hvor jeg var au-pair hos en spansk familie. Den første tortilla jeg lavede var en katastrofe. Jeg havde inviteret min danske veninde Anne der også var au-pair i Palma og hendes fætter der var på besøg. Jeg anede ikke hvordan man lavede denne omelet, men jeg har nok altid haft lysten til at eksperimentere. Og jeg var ret sikker på, at denne måde var den rigtige. Jeg rev kartoflerne og stegte dem i smør og så hældte jeg æggene ved. Det blev en underligt udseende omelet, ja, faktisk lignede det røræg med strimler af kartoffel der ikke var helt stegt igennem. Hold op hvor vi grinede os igennem det måltid. Det var rent ud sagt det grimmeste måltid mad jeg nogensinde har lavet. Derfor tog jeg mod til mig og bad moren i familien om at lære mig at lave tortilla på den måde hun gjorde. Og den har jeg lavet siden. Det er nem aftensmad og jeg har af samme årsag altid æg, løg og kartofler i mit køleskab.

Ingredienser (2-3 personer)

5 æg
½ tsk salt
4-5 mellemstørrelse kartofler
½ løg

Fremgangsmåde. Skær kartoflerne i fine skiver (2-3 mm). Pisk æggene og tilsæt ½ tsk salt. Hæld et par cm olie i en stegepande (26 cm pande) og når olien er varm fylder du forsigtigt kartoflerne ned i. Lad dem stege ved høj varme i ca 5 minutter, til alle kartoflerne er gennemstegt og let brunede. Et minut før de er færdige tilsætter du løget. Hæld olien fra panden ned i en beholder af stentøj eller porcelæn. Hæld kartoflerne op i skålen med de piskede æg og rør det godt sammen. Hæld massen tilbage på den varme pande, hvor der stadig vil være lidt olie tilbage på. Steg den ved høj varme 2-3 minutter, og lav huller i massen der hvor der er meget æg, så det tynde ryger nederst og tortillaen tilsidst ikke er så flydende, heller på toppen. Så vender du den. Jeg har en ‘plato dar vuelta a la tortilla, en smart tallerken med et håndtag, men du kan med lidt snilde bruge en tallerken, som du lægger henover panden, vender panden og langsomt skubber du tortillaen tilbage på panden, med den rå side nedad og steger færdig 3-4 minutter. Server med flutes, ketchup og et glas rødvin, så kan du næsten mærke den spanske sol bage over dig. Jeg laver altid ekstra, så der er et stykke til madpakken dagen efter. Du kan naturligvis skifte en af kartoflerne ud med en håndfuld spinat, revet squash, majs eller hvad du godt ellers godt kan lide.2015-09-01 18.40.16

GIRATORTILLA