For et års tid siden var jeg så heldig at deltage på et brødbagningskursus på Als i Jylland, hos de skønne mennesker fra Skærtoft Mølle. Udover at komme hjem med mit eget hjemmebagte brød, der duftede i hele huset i flere dage, blev jeg langt klogere på hvorfor man skal bruge økologisk gær og hvor meget det betyder at korn er stenmalet og ikke bare knust.
Disse grissier er en genistreg uden lige, du bliver nærmest afhængig, så bag dem med varsomhed og til specielle begivenheder!
Der bliver ca 30-35 stk på denne opskrift.
Dej:
150 gram fuldkornshvedemel
350 gram ølandshvedemel eller speltmel
ca. 350 gram lunkent vand
15 g gær
15 g salt
Fyld:
1 glas rød pesto
100 gram revet parmesan
- Gæren smuldres fint ud i melet, salt og vand tilsættes og dejen æltes til den er blank og smidig.
- Dejen kan virke klistret til at starte med, men det er vigtigt at ikke tilsætter mere mel – fortsæt med at ælte til dejen er fin
- Dejen hæves i skålen et lunt sted tildækket med film eller stor hævepose i ca. 1 time
- Varm ovnen op til 250 grader (varmluft).
- Skrab dejen ud på et meldrysset bord.
- Del den i to, og form hver klump til en kugle.
- Pres den let ud med fingerspidserne eller rul med en kagerulle til den danner et rektangel.
- Fordel derefter det valgte fyld på dejen.
- Fold 1/3 af dejen op mod midten på den lange led.
- Fold den modsatte side ind over dejen, helt til den nederste kant.
- Tryk let med håndfladerne på den ”lukkede” dej, så fyldet trykkes fast inde i dejen.
- Skær dejen i 7-10 mm. tykke strimler, som snos og strækkes til ca. 30 cm. længde.
- Læg dem derefter på en bageplade med bagepapir eller en nonstick plade.
- Så snart pladen er fyldt med brødstænger, sættes den i den varme ovn. (stængerne skal ikke efterhæve – gør de det, bliver der for meget brød og for lidt knasende snacks over dem!)
- Bag dem i 12-15 min.
- Tag dem ikke ud før tid, selvom de får farve. De skal være sprøde! Server med et glas bobler – der vil ikke være et øje tørt!