Måske kender du allerede og er ivrig forbruger af quinoa! Dette lillebitte frø, som botanisk set ikke et korn og heller ikke et græs, men som tilhører gåsefodsgruppen i salturtfamilien. I denne familie ser du også spinat, sølvbede, rødbede og sukkerroe. Quinoa indeholder 7,5-22,1% (afhængig af hvilken sort man måler på) protein af høj kvalitet. Af andre korn er forårshvede den kornsort med det højeste proteinindhold, nemlig 14%. Rug, hirse og brune ris indeholder 7,5-12,9% protein. Så quinoa kan have op til 50% mere protein end andre korn, og det er en vigtig og fyldestgørende erstatning for kød i vegetarisk madlavning. Så prøv dig frem, hvis du vil skære ned på kødet og gerne vil have masser af protein. Her får du endda lidt ekstra protein fra de sorte bønner og kikærtemelet.
Quinoa muffins med salsa og avocado
5 dl vand
2,5 dl quinoa, gerne den røde slags
4 store æg, let piskede
2,5 dl sorte bønner, fra dåse
2 dl hytteost
3 små skalotteløg, i tynde skiver
2 spsk kikærtemel
1 tsk bagepulver
Salt og peber
2,5 dr revet chili cheddar ost
1 dåse flåede hakkede tomater
1 fed hvidløg
Friskhakket koriander
1 avocado i tern
Fremgangsmåde:
Opvarm ovnen til 190 grader og gør en muffinsplade til 12 muffins klar, smør den med enten smør eller spayolie.
Sæt vandet over og rør quinoaen i. Lad det simre i 15 minutter hvorefter de hældes over i en skål for nedkøling. 10 minutter efter tilsætter du æg, bønner, hytteost, skalotteløg, mel, bagepulver og salt og rører det hele godt igennem. Fordel massen i muffinsformene, og strø en skefuld cheddarost på toppen af hver mufifin. Bag dine muffins i ca. 20 minutter og lad dem køle af i formene 5 minutter. Herefter kan du forsigtigt løsne dem og flytte dem med en spatel. Mens dine muffins er i ovnen, tilbereder du saucen: Hæld tomater, hvidløg og salt (evt. en chili hvis du kan lide saucen stærk) i en blender og purér. Hæld saucen op i en lille kasserolle og varm den op. Server med saucen på tallerkenen, muffins ovenpå og med et godt drys af koriander og frisk avocado, tomater og en god håndfuld frisk spinat.
Inspiration til retten er fra www.eatingwell.com