Kostvejledning København – opskrifter og rådgivning

Blomkålspure med svampesauce og grønkål

Min kæreste har været vegetar i over 20 år, men da jeg serverede denne ret for ham, var det lige før han fik tårer i øjnene af glæde.. Det var inden jeg startede Sundhverdag.dk, så jeg fik desværre ikke skudt et par billeder af retten. Men mon ikke vi snart skal have den igen, så jeg kan rette op på det. Det var ihvertfald en kæmpe succes og det var lige før tallerkenerne blev slikket rene, så intet gik til spilde.

Blomkålspuré

  • 350 gram kartofler
  • 500 gram blomkålshoved i buketter
  • 1 dl cashewnødder opblødte i vand, mindst to timer
  • 1 dl usødet mandelmælk eller kogevand
  • ½ tsk havsalt
  • 4 forårsløg hakket

Svampesauce

  • 1 spsk jomfru olivenolie
  • 250 g hakkede svampe
  • 1 finthakket rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk mel
  • 1,5 dl tør rosevin
  • 2 dl vegetarisk bouillon
  • 1 tsk friskhakket timian
  • 1 tsk friskhakket rosmarin valgfrit

On the side – bønner

  • 2 spsk ekstra-jomfru olivenolie
  • 200 gram hakket grønkål eller spinat
  • 3 fed hvidløg, skåret i skiver
  • 1 dåse butterbeans, skyllede og afdryppede

Fremgangsmåde:

  1. Kog eller damp kartofler og blomkål i 15-20 minutter, til de er møre
  2. Lav saucen, mens grøntsagerne koger.
  3. Opvarm olivenolien i en lille pande og hæld de hakkede svampe på, rødløg og hvidløg. Sauter i 5 minutter til svampene er bløde og afgiver væske.
  4. Tilsæt mel og rør i ca. 1 minut.
  5. Hæld vinen på og lad det meste fordampe, inden du tilsætter grøntsagsbouillon og krydderurter.
  6. Lad det koge op et par minutter til det tyknes og smag til med salt og peber.
  7. Tildæk med låg, og lad det stå til resten er klar.
  8. Nu til grønkålen. Opvarm olivenolie og tilsæt grønkål, steg det en smule og tilsæt herefter et par spiseskefulde vand, lidt af gangen, så det hjælper med at dampe kålen.
  9. Når det er næsten klar, tilsættes hvidløg i skiver og hvide bønner, og det koges 2-3 minutter længere.
  10. Put kartofler, blomkål og cashewnødder, 1 dl kogevand/mandelmælk, salt og peber i en food processor. Blend til det er cremet tilsæt evt. en skefuld fløde, mandelmælk eller mere mere kogevand, hvis det ønskes mere tyndt.
  11. Bland de hakkede forårsløg i.
  12. Server blomkålspure toppet med grønkål, bønner og svampesauce, og dette går til det meste, fx. ristet tofu, vegetar frikadeller eller en god kotelet, hakkebøf eller krydret kylling.