Porrer smager fantastisk på så uendeligt mange måder. Jeg bruger den nu selv mest i grøntsagsbøffer, supper og tærter. Et tip til at rengøre porrer, er at skære den fra toppen og halvt ned igennem porren, så er den nem at vaske og rense for jord.
I porrer finder du c-vitamin og betacaroten, vigtige antioxidanter, der styrker immunforsvaret samt jern, magnesium, calcium, mangan og kalium. De er også rige på kostfibre, som er vigtige for fordøjelsen og som holder dig mæt.
Tærten herunder er en af de bedste tærter jeg har lavet, den er taget fra River Cottage Grøn hverdagsmad.
Porretærte med to slags ost
Ingredienser 4 personer
Bund:
2,5 dl hvedemel
1,5 dl grahamsmel
125 gram koldt smør
1/2 tsk salt
1/2 dl vand
Bland mel og salt og smørret (der er skåret i små tern) og smuldr det sammen til det ligner gryn. Hæld vand på og saml hurtigt massen til en dej. Læg på køl under husholdningsfilm i 20 min. Herefter ruller du den ud og lægger i et fad, og bager den 10 min ved 180 grader.
Fyld:
3 Porrer
25 gram smør
1 dl vand
50 gram gorgonzola
50 gram lys lagret cheddar
Timian
3 æg
1 dl fløde
3 spsk creme fraiche 18%
1 tsk salt
Friskkværnet peber
Rens og snit porrerne. Hæld dem i en gryde med 1 dl vand og smørret. Lad det simre i 10 min og hæld porrevandet fra (over i en skål).
Pisk æg, 1 dl fløde, kogevandet fra porrerne og creme fraiche sammen med salt og peber.
Hæld først porrerne over på bunden, riv osten over og derefter tilsættes æggemassen. Hvis det er svært at rive gorgonzolaen skæres den i små tern. Bag tærten i ovnen ca 35-40 minutter ved 180 grader. Server som en let ret med salat, eller du kan servere tærten som tilbehør til laks eller kylling.