Jeg tror faktisk, at selleri er min hadegrøntsag, mig der ellers elsker alt fra grønthylden. Så det er en af de ting jeg altid går uden om i grøntafdelingen, både knolden og blegselleri. Men den anden dag kom min søde nevø forbi og stak en knoldselleri i min hånd.. Så jeg måtte jo se hvad jeg kunne finde ud af med den. En udfordring er en udfordring..
Jeg kom til at tænke på Halifax burgerkæden. De havde til at starte med en ret lækker selleribøf til vegetarer, som jeg smagte en enkelt gang. Så jeg tænkte noget i retning af revet selleri og kikærter. Da min nevø for nylig har kastet sin kærlighed på vegansk mad, skulle der ikke æg i, som jeg ellers putter i vegetarfrikadellerne. Så kikærter, mel og havregryn måtte være binding for det revet selleri.. De blev krydret godt, og ja, jeg må indrømme, hvis jeg ikke havde givet ham allesammen, så var de også blevet spist hjemme hos mig. De var faktisk virkelig gode. Og når der står 3 unge fyre og udbryder ‘WAUW, hvor er de gode’ (også dem der sværger til kød), så er det vist en succes!
Ingredienser:
1 lille knoldselleri
250 gram kikærter (opblødes og koges inden brug)
1 løg
2 fed hvidløg
2 spsk hvedemel eller kikærtemel
1 dl vand eller vin
½ bouillonterning
2 spsk havregryn
½ tsk cayennepeber
2 tsk spidskommen
1 tsk stødt chili
1 tsk salt
½ gurkemeje
Fremgangsmåde:
Riv selleriet og rist det i smør med presset hvidløg 3 minutter, uden det tager farve. Skru op for varmen og hæld en dl vand med grøntsagsbouillon i (eller en dl hvidvin) og lad det simre 2-3 minutter. Kog kikærterne med løget i 40 minutter og hæld vand fra og tag halvdelen af løget fra. Blend kikærter og halvdelen af løget. Væden bør være næsten fordampet fra selleri, så nu hælder du selleriet over kikærterne, blander mel, havregryn, salt og krydderier over og blander massen godt. Form bøfferne, der bliver ca. 15 stk. og lad dem hvile i køleskabet en times tid før du steger dem gyldent brune på hver side.